"Ihana juoma on sahti
täyttää mahan ja riuduttaa hermot...
Se on tuo kultainen kansallisjuoma
maan uumenien,
salaperäisen itämisen
saunan löylyn ja
saccharmyces-sieni vekkulin
jalo yhteistyö..."

F.E. Sillanpää



 

Sahti -site


Sahti kuuluu Satakuntaan hyvin perinteisesti. Se on tullut minulle tutuksi jo pienenä poikana heinäpellon laidalla. Satakuntalainen sahti on hieman erilaista verrattuna esim. Lammilaiseen sahtiin. Satakunnassa juoma on kirkasta ja tummaa. Maku on kirpeähkö ja raikas. Lammilaisessa sahdissa on väri vaaleampi ja olomuoto kermainen. Oivallisia juomia molemmat vaikka itse olen kasvanut tietenkin satakuntalaiseen makuun. Sahtia ja olutta on Suomessa tehty vuosisatoja ja sahti kuuluu moneen juhlaan. Se onkin hyvä ratkaisu juhlajuomaksi sillä aine ei säily kovin pitkään eli  juhlissa ei juomaa tarvitse säästellä. Nykyään sahtia pääsen itse juomaan joka kesä Ikaalisten Sikurin kylässä perinteisissä juhannusjuhlissa. Sahdista vastaa mestareilta opin saanut Heikki Vikman. Isäni Paavo myös teki sahtia Ruupanperällä karjakeittiössä. Sahtia tarjoillaan vieraalle runsaasti ja periaatteena on, että lasi tyhjennetään siksi että sen voi taas täyttää. Isännälle on kunnia-asia että sahti maistuu vieraalle eikä lämpene tuopissa. Kirkkaiden viinojen lisääminen sahtiin on rikos ihmiskuntaa vastaan. Se on hyvää sellaisenaan. Bändikaveri Kuorevedeltä kertoi kuulleensa sahtia pakastettavan. Maku ei kuulemma juuri muutu pakastuksen jälkeen. Se voisi olla sangen hyvä keino edistää juoman säilymistä.
 
 

Valmistusprosessi

*osta säkki Lahden sahtimaltaita ja kilo-pari ruismaltaita ja tee heistä sekoitus
*vala sekoitusta kolmesti kuumalla vedellä, eka kerta "kättä kestävällä" kolmas kerta kiehuvalla, toinen kerta siltä väliltä
*anna imeltymisen toimia noin 7-8 tunnin ajan
*eikun sitten mäski pataan puita padan alle ja huolellinen hämmennys käyntiin - siitä ei sitten lähdetä mihinkään keittämisen aikana, sillä pohjaan palanut mäski on varmin sahdin epäonnistumisen tae
*mäskin pitää kiehua kunnolla, mieluimmin aika pitkäänkin
*sitten hänet siirretään kuurnaan "siilattavaksi" liemi (=vierre) erilleen
*valamista jatketaan kiehuvalla vedellä siten, että litramääräksi tulee vajaat 60 litraa
*vierre jähtymään pikaisesti
*"käyntijuuri" ämpärilliseen vähän lämpimämpää vierrettä - hiivat ja humalat siihen
*kun koko vierremäärä on jähtynyt noin 20 asteeseen "käyntijuuri" yhdistetään vierteeseen ja pari vuorokautta kestävä käyntiprosessi alkaa, jos ei käyminen ala ei tuu sahtiakaan, voit auttaa käyntiä sokerilla - saat kiljua
*käyntiprosessin jälkeen sahti suljettuihin astioihin vielä muutamaksi päiväksi jälkikäyntiä varten
*sitten hänet siirretään kylmään (siis kylmään, viileä ei riitä) selkiämään
*puolentoista viikon päästä suu napsaa, kun maistellaan

Erikoiskiitos Heikki Vikmanille!

Maltaiset linkit:

    Finnish Sahti -site
Michael Jackson's Sahti -site
Miksi Sahti on parempaa kuin nainen?


Takaisin etusivulle